Sosiaalinen verkosto -harjoitus

Tämä harjoitus tukee sinua ohjaamaan keskustelua sosiaalisista suhteista ja niiden merkityksestä.

Sosiaalinen verkosto -harjoitus

Harjoituksen tarkoitus: tuoda ryhmäläisille näkyväksi heidän sosiaaliset suhteensa.

Harjoituksen kesto: 30-40min

Sosiaaliset verkostoni

Ohjeistus:

Jokainen osallistuja merkitsee verkostokaavioon omat ihmissuhteensa. Sijoita henkilöt sitä lähemmäksi ympyrän keskustaa, mitä tärkeämpiä he ovat sinulle. Merkitse kauemmas ihmiset, jotka eivät ole niin tärkeitä.

Verkostokaavioon merkittäviä ihmisiä voi olla monia: perhe, sukulaiset, opiskelu- tai työkaverit, ystävät ja muut tuttavat. Meille tärkeitä kontakteja voivat olla myös muut kohtaamamme ihmiset, esimerkiksi:

  • kaupan kassahenkilö
  • etäihastus
  • koiranulkoiluttaja
  • naapurit
  • harrastuksissa tavattavat ihmiset

Voit merkitä kaavioon myös lemmikkieläimet ja ne läheiset suhteet, joita sinulla on ollut aikaisemmin. Jos tuntuu, ettei ole ketään, jonka voisit merkitä kuvaan, niin ajattele ihmisiä, joita kohtaat tai tapaat, joille ehkä hymyilet tai joita tervehdit. Merkitse heidät kuvioon.

Muutama osallistuja voi kertoa omasta verkostostaan, jos haluaa.

 

Harjoituksen sovellukset:

Harjoituksen tarkoitus on auttaa osallistujia miettimään nykyhetkeään tai esimerkiksi tulevaisuuden suunnittelua ja sitä, kuka siihen vaikuttaa.

Ohjaavina kysymyksiä voit esittää mm. seuraavia kysymyksiä:

Pohdi, kuka vaikuttaa sinun tulevaisuudensuunnitelmiisi. Heidät voi halutessaan ympyröidä. Onko tulevaisuuden suunnittelun suhteen ristiriitoja? Haluatko itse samaa kuin omat läheisesi? Miten suhtaudut toisten toiveisiin? Kuka tai ketkä ovat niitä, joiden ajatuksia ja näkemyksiä erityisesti arvostat? Kuka on jo vaikuttanut sinun päätöksiisi aikaisemmin?

Mieti, keitä haluaisit verkostoosi lisää. Kuka voisi edistää sinun pääsyäsi unelma-ammattiin. Mistä verkostoista olisi sinulle apua?

Ohjaajana voit kertoa omasta kokemuksesta sosiaalisten tilanteiden haasteista ja siitä, miten pärjäät niiden kanssa.

 

Apukysymyksiä keskusteluun:

Minkälaiset sosiaaliset tilanteet ovat sinulle vaikeita? Jännittävätkö sinua uudet tilanteet, kuten uuteen harrastukseen meneminen? Minkä verran jännitystä on, vaikuttaako jännitys siihen, miten toimit? Onko muita vaikeita tilanteita?

Oletko oppinut pois jostain sosiaalisen tilanteen haasteesta? Missä sosiaalisissa tilanteissa olet hyvä? Mikä on helppoa?