Blogikirjoitus: Kiitos vuodesta 2020!

Kulunut vuosi on ollut erikoinen meille kaikille. Siksi Pakolaisavun vertaistoiminnan tiimi haluaa nyt pysähtyä ja kiittää kaikesta normaalista – siis siitä, mikä on poikkeusoloissakin säilynyt ennallaan ja toisaalta kehittynytkin sujuvan yhteistyön avulla. Meillä on ollut taas kokonaisuudessaan hieno vuosi.

 

Vertaisohjaajien koulutus- ja tukipalvelut
Järjestimme yhteensä kahdeksan vertaisohjaajakoulutusta, joista viisi oli etänä. Kaksi näistä koulutuksista pidettiin englanniksi. Koulutimme vuoden aikana yhteensä 67 ohjaajaa, jotka puhuvat 25 eri äidinkieltä. Etäkoulutukset mahdollistivat hienosti valtakunnallisen kattavuuden, ja koulutuksiin osallistuttiin 15 eri paikkakunnalta.
Tämän lisäksi järjestimme yhden apuohjaajien koulutuksen, kolmet vertaisohjaajien kahvit sekä tarjosimme vertaisohjaajille ja VeTo-verkoston jäsenille Motivoiva keskustelu -menetelmään keskittyvän koulutuksen jatkokehityksen tueksi.

Keväällä lanseerasimme vertaistoimijapankin – alustan, jolta eri organisaatioiden työntekijät voivat löytää koulutettuja kotoutumista edistäviä kielitaitoisia vertaisohjaajia. Vertaistoimijapankista löytyy tällä hetkellä yli 80 työtä etsivää vertaisohjaajaa ja määrä lisääntyy vuosittain kymmenillä, kun koulutamme uusia.

 

Organisaatioyhteistyö
Vuoden aikana järjestimme kaksi Kaikkien vertaistoiminta -koulutusta kotoutumiskentän ulkopuolisille vertaistoimijoille maahan muuttaneiden tavoittamisen tueksi. Tarjosimme myös selkokielikoulutuksen ensimmäistä kertaa kaikille Pakolaisavun hyödynsaajille, tämän tulemme järjestämään jatkossakin vuosittain. Koulutuksien ohella tehdyn tiedotus-, verkosto- ja suunnitteluyhteistyön tuloksena moni toimija on löytänyt eri väyliä uuden hyödynsaajaryhmän tavoittamiseksi.

Jatkamme myös perustukeamme kotoutumista edistävän vertaistoiminnan järjestämiseksi. Kahdenväliseen organisaatiovalmennukseemme on osallistunut yhteensä 6 organisaatiota valtakunnallisesti. Kotoutumista edistävästä vertaistoiminnasta olemme käyneet puhumassa 10 eri tilaisuudessa ja koulutuksessa.

 

VeTo-verkosto
VeTo-verkosto jatkoi toimintaansa muun maailman tavoin verkossa ja sai vuoden aikana jälleen uusia jäseniä, tällä kertaa Kouvolasta, Oulusta, Porista ja pääkaupunkiseudulta. Verkoston sisäisille VeTo-aamukahveille kokoonnuttiin työskentelemään 9 kertaa. Kuten aina, aamukahvien sisällöt loivat VeTo-verkoston jäsenorganisaatiot itse.

Keväällä vetolaisten kesken järjestettiin arvioinnin sparrausryhmä, jossa omaa arviointiaan kehitti yhteistyössä muiden kanssa 7 organisaatiota. Metropolian opiskelijoille VeTo-verkoston jäsenistä koottu työryhmä järjesti jo perinteeksi muodostuneen Käytännön kokemuksia maahanmuuttajatyöstä -opintojakson, joka sai erittäin hyvää palautetta opiskelijoilta verkkoversionakin.

 

Kotoutumista edistävä vertaistoiminta
Vertaisryhmiä järjestimme yhteistyössä eri organisaatioiden ja hankkeiden kanssa murrosikäisten lasten äideille sekä koulu- ja päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmille. Korona-ajan realiteetit vaikuttivat tähän työhön kaikista eniten. Jouduimme keskeyttämään kaksi jo käynnistettyä ryhmää keväällä ja syksyllä järjestetyn etäryhmän aikana kamppailimme teknisten haasteiden ja osallistujien tavoittamisen kanssa, kuten varmasti moni muukin alan toimija. Ryhmä saatiin kuitenkin järjestettyä ja osallistujien palaute oli erittäin kiittävää.

 

Vertaistoiminnan järjestäminen voi olla usein haasteellista, tämän tiedämme omasta kokemuksestammekin. Siksi tarjoamme jatkossakin monipuolista tukeamme kaikille teille, jotka vertaistoiminnan parissa työskentelette.

Kuten aina, suuri kiitos kuuluu oman huipputiimimme lisäksi kaikille yhteistyökumppaneillemme. Nyt kun kohtaamiset ovat tapahtuneet pääasiallisesti ruudun välityksellä, on toimivan kommunikaation ja hyvän yhdessä tekemisen hengen merkitys vain korostunut. Kiitos siis kaikille teille, jotka olette osallistuneet koulutuksiimme ja toimintaamme sekä järjestäneet tilaisuuksia kanssamme yhteistyössä! Tästä on hyvä jatkaa ensi vuonna, kun Pakolaisavun työ kotoutumista edistävän vertaistoiminnan parissa täyttää 20 vuotta.

Hyvää vuodenvaihdetta kaikille!

 

Kirjoittaja on Pakolaisavun vertaistoiminnan suunnittelija ja tiiminvetäjä, joka on vastuussa muun muassa VeTo-verkoston koordinoinnista. Jos haluat lisää tietoa Pakolaisavun vertaistoiminnan tukipalveluista tai VeTo-verkostosta, ole yhteydessä: heli.tikkanen[at]pakolaisapu.fi.