Kotoutumiskaari-harjoitus

Kotoutuminen on henkilökohtainen prosessi, johon liittyy erilaisia tunteita ja kausia. Kotoutumiskaari-harjoitus on suunniteltu ohjaamaan keskustelua siitä, mitä kotoutuminen tarkoittaa osallistujien mielestä ja mitä se heille henkilökohtaisesti merkitsee. Tämä harjoitus auttaa osallistujia käsittelemään kotoutumiseen liittyviä haasteita sekä tuomaan toivoa.

Harjoitus: Kotoutumiskaari

Kesto: 40 min

Lataa: Kotoutumiskaari

 

Aloita kysymällä, mitä kotoutuminen osallistujien mielestä tarkoittaa. Millaisia sanoja heille tulee mieleen sanasta kotoutuminen? Kirjoita sanat näkyville.

Kotoutumisen voi selittää sanomalla, että kotoutunut henkilö on löytänyt yhteiskunnassa oman paikkansa olla ja toimia. Voi olla jopa tärkeämpää kotoutua omalle asuinpaikkakunnalle kuin koko Suomeen. Usein kotoutuminen on tasapainoilua oman taustan ja uuden yhteiskunnan oikeuksien ja velvollisuuksien välillä.

Näytä osallistujille esimerkkikaarta ja kerro, että jokainen kotoutuu eri tahtiin ja eri tavalla. Usein heti Suomeen tulon jälkeen kaikki tuntuu ihanalta: pitkä matka on takana, ja Suomessa on turvallista ja paljon hyvinvointia.

Sen jälkeen voi tulla kulttuurishokki, kun ihminen huomaa, että kieli on vaikea eikä uusia ystäviä ole helppo saada. Ehkä naapurikin on vihainen. Yleensä kuitenkin jossakin vaiheessa elämä alkaa taas hymyillä, kun pääsee esimerkiksi kielikurssille tai löytää uuden ystävän.

Kotoutumisessa tunteet vaihtelevat, mutta mitä pidempään ihminen asuu Suomessa, sitä pienempiä vaihteluita mielialaan yleensä tulee. Elämä tasoittuu hiljalleen. On tärkeää huomata, että eri perheenjäsenet voivat kotoutua hyvin erilaiseen tahtiin.

Voit näyttää omaa kaartasi osallistujille ja kertoa oman tarinasi Suomessa.

Jokainen osallistuja piirtää oman kotoutumiskaarensa. Kaari alkaa siitä hetkestä, kun hän saapui Suomeen. Kun kaikki ovat valmiita, voivat halukkaat kertoa omasta kotoutumiskaarestaan. Kenenkään ei ole kuitenkaan pakko kertoa, jos ei halua.

Kiitä lopuksi kaikkia kaarestaan kertoneita rohkeudesta ja tee yhteenveto keskustelusta.